Avokadosta on tullut trendin kautta suosittu
hedelmä myös meillä Suomessa. Suomeen avokadoja tiepahtelee Latinalaisen Amerikan maista, Perusta, Chilestä, etelä-Afrikasta sekä tietysti kaikkein
eniten avokadoja tulee Suomeen Espanjasta, joka on meitä lähin niitä viljelevä
maa. Avokado ei siis ole mitään lähiruokaa.
Avokadon viljely on aiheuttanut aina vain yltyvää metsien hakkaamista viljelysalueiden tieltä. Metsiä kaadetaan mm. Meksikossa vuosittain ainakin tuhat
hehtaaria avokadopuiden tieltä, pienviljelijöiden toimesta laittomin hakkuin.
Suomeen Meksikon avokadoista kulkeutuu vain jokunen. Perussa sekä Espanjassa
ovat haasteena paitsi viljelysmaiden laajeneminen holtittomasti teollisen
tuotannon käyttöön myös Chilen on raportoitu Perun ohella kärsivän pohjaveden
ylikäytöstä muun muassa avokadon viljelyn vuoksi. Moni tehomaatalous alue
ympäri maailman aiheuttaa samaa pohjaveden liiallista käyttöä ja Espanja ei
ole tässäkään poikkeus.
Avokadon viljely aiheuttaa paljon haasteita mutta
avokadoista en minäkään kehota kenenkään luopuvan kokonaan. Avokadon kohdalla
sen satokausi on kuluttajien onneksi käynnissä aina jossain päin maailmaa.
Avokado rahdataan Suomeen yleensä raakana ja jälkikypsytetään
hedelmävarastossa. Kuluttajalle on kaupoissa monipuolista tarjontaa myös
hedelmien suhteen. Voisiko tuosta tarjonnasta etsiä omat suosikkinsa ja
vaihdella niiden kulutusta määräajoin. Ruokavalio monipuolistuu ja tulee
virkistävää vaihtelua.
Laajamittaisesta avokadonviljelystä sanotaan,
että se voi olla ekologisesti kestävää ja monin paikoin näin jo onkin. Itse
lisäisin tuohon väitteeseen pienen sivu kysymyksen, että voiko tehomaatalous
ikinä olla ekologisesti kestävää? Mutta nykyisillä kriteereillä edelleen näin
sanotaan asian olevan ja paljon on kiinni siitä, miten tarkasti hallitukset ja
suuret yhtiöt valvovat ympäristörikkomuksia.
Tehomaatalous on tuonut Perun Ican laaksoon
täystyöllisyyden, ja kaupungin liike-elämä on vilkastunut paljon. Monen perheen
päivittäinen elanto on siis kiinni sinun kausittaisesta avokado annoksestasi.
Siksipä kuluttajilla on suuri vastuu töniä omilla
valinnoillaan hallituksia ja monikansallisia yrityksiä oikeaan suuntaan kohti
kestävästi viljeltyjä hedelmiä sekä vaatimalla kaupoilta ja
vähittäiskauppaketjuilta tarkempia tietoja tuotteista sekä niiden
tuotantoketjuista.
JK. Oletko jo ottanut vuoden 2018 vegaanihaasteen vastaan?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti