torstai 31. toukokuuta 2018

Maisemaretkellä Kuukanpäässä 22.5.

Kuukanpään kierroksella lähiympäristö tutuksi


Ympäristöluotsi Pauli Puttosen  idea yhteisestä retkestä  Puuppolan perinteiseen maisemaan osoittautui  menestykseksi.  Pro Agrian Kynä-hankkeen kanssa yhteistyössä ideoitu sightseeing-kierros Kuukanpään arvokkaalle maisema-alueelle  tutustutti kaupunkilaiset tämän päivän maaseudun arkeen ja samalla myös historiaan.  Maisemat kietoutuivat tarinoihin ja maaseutuelämän arkeen. Kuultiin mm. kun  Paulin maanviljelijä/postimiesisä kyyditsi ison tien varteen koululaisia lumimyrskyssä hevosella. Aikanaan pojat joutuivat kitkemään pitkiä porkkanpenkkejä pellolla. Kulttuuriympäristö tuli näkyväksi ja kuulluksi.

Maaseudun mykyaikaa

Kuukanpää alueelta löytyy yrittäjiä ja maanviljelijöitä. Salmelan tilalla  jututettiin nuorta isäntää ja emäntää ja saatiin nauttia kahvit siemenviljojen keskellä. Kevään siemenkauppa oli käynyt kuumana ja varastossa ei paljon enää ollut. Siemenviljelyksessä laatua seurataan tarkasti, sertifioidut tuotteet voi nykyisin helposti tilata nettikaupasta. Naapurissa asuu ralliyrittäjä Toimmi Mäkinen, jolla on myös omia peltoja viljelyssä.

Asutushistoriaa

Sodan jälkeen Kuukasojalle muuttaneet karjalaiset raivasivat porukalla pellot ja sopeutuivat puuppolaiseen yhteisöön nopeasti. Martti Silvennoinen tarinoi Kuukasojan pellon reunassa iloiseen tyyliin. Lämpinä toukokuisena iltana kylätiellä oli vilkas liikenne. Turinatuokion aikana väistelimme niin polkupyäriä kuin traktoreita. 

Mukana  retkellä oli kiinnostuneita kaupunkilaisia ja joitakin ympäristö- ja kulttuuriluotseja. Todettiin lopuksi, että tällaisia kolmen tunnin pikaretkiä kaivataan lisää. Kukahan seuraavaan järjestäisi? Vaikkapa Halsvuoren kalliomaalauksille, jotka jäivät vain muutaman kilometrin päähän reitiltä.

Kiitos Kynä -hankkeelle rahoituksesta ja organisoinnista sekä  kaikille  järjestelyvastuussa olleille!

Martti Silvennoinen kertoo Kuukasojan asutuksesta


Puunkaatoa nykyajan menetelmämin


Kylvetty pelto, taustalla näkyy Lehesjärvi


Tuomas Mäkinen ja Pauli Puttonen , taustalla viljasiilo


Salmelan tilalla


Kahvitarjoilun hoiti Tuomas ja Pia Mäkinen


Siemenviljasäkit ja mainoslehmä


Siemenviljaa


Siemenviljaviljely kiinnostaa kaupunkilaisia


Kuukasojan avaraa peltomaisemaa



Martti Silvennoinen vauhdissa Kuukasojalla






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti